.

ZELENÝ ČAJ


ČÍNA:

NOVINKA Chun Mee (najvyššia trieda v BIO / ORGANIC kvalite)

Chun Mee z Anhui je jeden z najznámejších a zároveň najlacnejších čínskych zelených čajov. Vybral som ho pre ľudí ktorí hľadajú lacnejší zelený čaj, ale napriek tomu som sa rozhodol ho zobrať v najvyššej triede a zároveň aj v BIO / ORGANIC kvalite pretože nechcem predávať nič čo by som sám nepil a chcem vám dopriať štandard, ktorý by som doprial aj sám sebe. 3,40€/50g


Momnetálne vypredaný

odporúčam Lung Ching Xi Hu vyššia trieda

- Legendárny zelený čaj "Dračia studňa". Tu ide o vyššiu a zároveň veľmi obľúbenú triedu tohto čaju.

Čaj má typické plocho lisované lístky a je pečlivo spracovaný, čo je pri Lung Chingu veľmi dôležité, aby sa docielila jeho tradičná vôňa a chuť. 11,20€/50g


Momentálne vypredaný

 Gou Qing z malej plantáže

- tento čaj dostal názov Gou Qing vďaka svojmu tvaru čo znamená "zelené háčiky". Konkrétne tento pochádza z menšej plantáže z Xin Chang. 

Je zbieraný ručne, výhradne z malých lístkov, ktoré sa po zaliati krásne rozvinú a máte pocit ako by boli práve čerstvo odtrhnuté. Nálev je žltozelený, jemnej ovocnej chute bez trpkosti. Stredne dlhý príjemný aftertaste.  6,50€/50g



JAPONSKO:


Momentalne vypredaný

SENCHA z oblasti Ryokucha /BIO

Japonská klasika v skvelej kvalite. 9,30€/50g


NOVINKA Yabukita Sencha

Skvelá trieda japonského tradičného zeleného čaju ktorý má hutnú trávnatú vôňu suchých listov a príjemné trávnato-kvetovo-ovocné tóny v chuti. 10,30€/50g


NOVINKA odporúčam Gyokuro z Miyazaki Kobayashi

Skvelé japonské Gyokuro. Tento čaj bol pestovaný na zatienených plantážach v Japonsku vďaka čomu získava skvelé chuťové ale aj obsahové vlastnosti. Gyokuro sa vyrába z výberových čajových lístkov prvotriednej kvality s veľmi pečlivým spracovaním. Preto sa na zalievanie týchto lístkov používa aj voda o teplote medzi 50-70 stupňami. Chuť je vyvážená a lahodná s ľahkými trávnato-kvetovými tónmi.    10,50€/50g

ČIERNY ( ČERVENÝ) ČAJ:


ČÍNA:

ODPORÚČAM Zlatá opica

Vysoká trieda Yunnanského čierneho čaju, pozostávajúca zo zlatých tipsov. Tento čaj sa zbiera výhradne ručne, aby bolo zaručené, že bude obsahovať iba zlatisté tipsi s jedným lístkom. Už v prvotnej vôni suchého listu je cítiť príjemná medovitosť, ktorá sa následne ukazuje aj v chuti, ktorá sa miesi s chuťou čierneho čaju, prijemnými medovými a bylinnými tónmi. 8,50€/50g



odporúčam Dian Hong GONG FU

Skvelý Čínsky čierny čaj Dian Hong z Yunnanu. 6€/50g 


INDIA/NEPÁL: 

NOVINKA Assam FTGFOP1 Tippy CHARDWAR BIO/ORGANIC 

Skvelý čierny Assamský čaj. predstavte si najbežnejšiu chuť čierneho čaju, ktorú možno poznáte od babičky, alebo ešte zo škôlky. Celkom príjemná spomienka a tento chuťový základ má tento Assamský čaj. Pri tomto čaji je táto chuť povýšená o množstvo ďalších tónov, ktoré do vašej detskej spomienky, pridajú aj chuť ušlachtilosti a zrazu sedíte s poloúsmevom na perách a vychutnávate si čierny čaj s vyváženým spektrom chutí, kde môžete cítiť príjemnú zvieravosť typickú pre čierne čaje, ale zároveň aj ako by ovocno-medovité tóny a to cele v BIO Organickej kvalite. 3€/50g


NOVINKA Assam ff SFTGFOP 1 OODLABARI

Tento čaj bol ešte len pred dvoma mesiacmi zozbieraný, takže ide o úplne čerstvý čaj skvelej kvality a to je cítiť aj jeho na chuti. Ak máte radi výrazné čaje tak tento je pre vás. Má naozaj hutnú sviežu chuť v ktorá je plná kvetových tónov a výrazne príjemnej zvieravosti. Nálev je typický pre indické Darjeelingi, tmavo oranžovej farby. 5,90 €/50g


odporúčam DARJEELING FIRST FLUSH SFTGFOP

Prvotriedny, minuloročný, Indický Darjeeling s krásnou vyváženou sviežou chuťou. Nenadarmo sa Darjeelingi označujú ako šampanské medzi čajmi.  9,20€/50g


  GOLDEN NEPAL skvelý na denné pitie

veľmi typický vysokohorský Nepálsky čaj chutovo velmi blízky celosvetovo najdrahším indickým čajom z Darjeelingu. 5,80€/50g 


BIELY ČAJ: 


VYPREDANÉ

Kráľovský Pai Mu Tan

- Vysoká trieda tohto legendárneho čaju Pai Mu Tan "Biela Pivonka", právom nazývaná ako kráľovská.

Názov znamená Biela pivonka a je inšpirovaný legendou o víle rovnakého mena. Prvá zmienka o tejto odrode pochádza z roku 1922. Čaj sa zberá na začiatku jari, pochádza z tipsov s dvoma hornými mladými lístky, pokrytými jemným bielym páperím. Tie sa sušia na slnku. Čaj sa zalieva nepríliš tvrdou vodou s teplotou okolo 80 ° C, viacnálevovo. Výluh má svetlo jantárovú farbu a sladkastú, ľahko kvetinovou až orieškovú chuť, vzhľadom k nízkemu obsahu kofeínu sa hodí k celodennému pitiu. 11,20€/50g


ŽLTÝ ČAJ

NOVINKA Žltý čaj HUANG YA z pohoria HUO z oblasti Anhui

Tento preslávený žltý čaj z pohoria HUO pochádza z jarného zberu ktorý je chuťovo najpestrejší. Zberá sa ešte pred obdobím dažďov. Tento čaj je ručne zbieraný a manuálne tvarovaný. Zbierajú sa tipsi (ešte nerozvinutý lístok) s jedným listom. ktoré prejdu precíznym a jemným spracovaním. Chuť je vyvážená s kvetinovými tónmi. 10,60€/50g

OOLONG


Momentálne vypredaný

Čaj ôsmich vôni Ba Xian 13,50 eur

Ba Xian" tiež známy ako 8 nesmrteľných v oblasti Phoenix v horách Wu Dong, v nadmorskej výške niečo medzi 500 - 700 metrov. Pôvodných osem rastlín tejto odrody pochádza z dynastie Song. Z pôvodných ôsmich rastlín prežila iba jedna a práve z tejto "materskej" rastliny "Ba Xian" prežila a rozšírila sa. Z tohto dôvodu sa tiež nazýva "Ba Xian Guo Hai" ( Osem nesmrteľných prekračuje oceán). Ba Xian sa dnes pestuje v niekoľkých dedinách (vo Wu Dong), ale nevyrába sa hromadne.

Ba Xian je špeciálna odroda v tom, že obsahuje 53 odlišných aromatických molekúl. Pestuje sa tiež úplne prirodzene bez použitia pesticídov, pričom ako jediné hnojivo sa používa kompostovaný kurací hnoj.

Chuť je výrazná s počiatočnou horkosťou, ktorá rýchlo vyprchá do ovocnej a kvetinovej sladkosti. Má výraznú arómu bielej magnólie.

Neuveriteľne jedinečný čaj, pestovaný prirodzene a starostlivo spracovaný, aby si zachoval svoj krásny charakter.

. 13,50€/50g


Momentálne vypredaný GUI HUA ( OSMATHUS )

Chuťovo príbuzný s Bohyňou milosrdenstva. Oolong zelenšieho rázu výrazný a kvetinový, ale zároveň jemná chuť horských bylín, lesných jahôd s príjemnou prírodnou sladkosťou. Naozaj stojí za to ho ochutnať. Jeho príjemná dochuť vám bude spríjemňovať pocit v ústach ešte dlho po vypití tohto skvelého čaju.  10,50€/50g


SHU PU-ERH

Sypaný Shu Pu-Erh najvyššia trieda ročník 2016 (Yi Wu)

- Top sypaný Pu-Erh vyrobený z najmladších lístkov pochádzajúcich z preslávenej čajovej oblasti Yi Wu (Yunnan), plný zlatých tipsov. V chuti môžete cítiť datle, orechy a jemnú drevnatosť s príjemnou sladkastou dochuťou. 11,10€/50g



Momentálne vypredaný

Pu-Erh z pohoria Wu Liang ročník 2012 (Simao) Tehla

- Príjemný, odležaný Pu- Erh z presláveného čajového pohoria. Mao Cha pochadzajúce z jarného zberu roku 2012 čo je poznať aj na chuti nakoľko jarné zbery sú veľmi cenené pretože sú chuťovo výraznejšie. Tu je v chuti cítiť ako by kakao so sladkastou dochuťou. Pre lepšiu cenovú dostupnosť je táto čajová tehla lámana a porcovaná po 50g. 5,90€/50g 


posledný kus Shu Tuo Cha Long Sheng 2006 90g

Listy na tento čaj boli zberané v roku 2006 a následne stál dlhých 10 rokov a až potom bol zalisovaný do týchto vynikajúcich cca 90 gramových Tuo Cha. Tento Shu Pu-Erh má hutnú výraznú ale za to krásne čitateľnú chuť.  V dochuti môžete cítiť ako by orechy ale aj sladkasté tóny, tiež sa tam nachádza ako by chuť pripomínajúca čínske datle.

19,50€/1ks


odporúčam Yunnanské Cha Tou ročník 2009

- Tieto ako by malé, utlačené listové zlepence, vznikajú pri procese fermentácie, kedy sa listy dajú na jednu veľkú kopu a nechávajú sa zrieť. Vplyvom tlaku na spodku kopy, vzniknú práve takéto malé zlepence listov pripomínajúce ako by malé nugetky. Na konci fermentácie sa volné lístky rozdelia od Cha Tou a putujú ďalej na spracovanie. Konkrétne tieto Cha Tou pochádzajú z Yunnanskej oblasti Simao. Chuť tohto čaju je ako by orechová s tónmi suchého dreva s príjemnou sladkastou dochuťou na jazyku. Zvládajú naozaj veľké množstvo nálevou. 8,50€/50g

Tu je testovacie video s viacnálevovou prípravou Pu-Erhu


Tmavý čaj Tibet kang zhuang ročník 2002

 -  Tieto tehly "Kang" sa vyrábajú v provincii Guizhou a S'-čchuan a potom sa posielajú do Tibetu. Tehly sú balené v dlhých (1 meter) bambusových košoch, asi 20 kusov na každú dĺžku. Tradične sa tieto nosili na chrbtoch šerpov alebo koní tisíce kilometrov. Nie je to tak dávno, čo čaje ako tento boli zákonným platidlom v tibetských oblastiach a dostávali sa za veno, koňa atď...

Tento čaj sa v Tibete varí aj s jačím maslom, alebo sa do neho zvykne pridávať aj mlieko.

Dá sa pripravovať klasickým zaliatim vriacou vodou alebo viac nálevovo v gaiwane, kedy sa najprv iba preleje (omyje) vlažnou vodou a následne sa voda z gaiwanu vyleje a tak sa čaj aktivuje a ďalej sa už zalieva vrelou vodou na cca 20-30s.

odporúčam si skúsiť aj tradičný spôsob kedy sa cca 10g čaju povarí 10-150 min v 1 litri vody a následne ho necháte odstáť cca 3 hodiny, alebo cez noc a na druhy deň iba prihrejete. Týmto postupom sa ešte viac zvýrazní jeho chuť. 8,90€/50g


posledné kúsky  17 ročné Mini Tuo Cha

- Mini Tuo pochádzajúce z čajovej provincie Yunnan v oblasti Meng Hai. Boli lisované v roku 2004. Mini Tuo Cha lisujú často krát z úlomkov listov ktoré vnikajú pri výrobe veľkých čajových koláčov. Tieto Mini Tuo boli lisované z väčších listov a to veľmi kvalitných, čo je skôr vzácnejší prípad, kedy sa už od začiatku zamerali na to, aby tento čaj bol čo najlepšej kvality. Chuť čaju je hutná zemitá s veľmi dobre čitateľnou guľatou sladko-drevnatou dochuťou čo je známkou aj dobrého zretia a skladovania tohto super čaju. 19,90/50g

SHENG PU-ERH

Sheng Mini Tuo Cha ročnik 2016

Lístky Strednej triedy Sheng Pu-Erhu zalisované do malých 9g Mini Tuo Cha. 4,90/50g



 Mini Bing zo starých stromov ročník 2015 (10g)

Tento čaj odporúčam ľudom ktorí už majú skúsenosti so sheng pu-erhom a jeho chuťou, pretože iba tak budú vedieť dokonale oceniť tento mini Bing. Ide o zmes divokých starých čajovníkov (okolo 150 rokov) z Xi Gui. Veľké čajové koláče (357 g) sú z tejto oblasti zvyčajne extrémne drahé a práve preto vedia byť tieto malé zmiešané 10 g tablety dobrou voľbou, ako si vychutnávať, alebo len ochutnať naozaj skvelý Sheng Pu-Erh, bez toho že by ste museli brať hypotejku :). Z výluhu je cítiť pekná vyvážená ako by kvetinová vôňa a v ústach vám zostáva príjemná sladká dochuť. Tento čaj odporúčam pripravovať výhradne viacnálevovo v cca 30sec nálevoch v Gaiwane. Práve preto ho neodporúčam pre úplnych začiatočníkov v oblasti čaju a hlavne Sheng Pu-Erhov. 2,70€/1ks/10g


Sheng Pu-Erh z dedinky Bing Dao v pohorí Bu Lan ročník 2008 (357g)

Názov vysokohorskej dedinky Bing Dao znamená v preklade Ľadový ostrov. Pestovaniu a výrobe čaju sa v tejto oblasti venujú už niečo cez 500 rokov a táto oblasť je preslávená tým že tu rastú naozaj veľmi staré čajovníkové stromy. Ide ok valitný, dobre rolovaný, stredne dlhý, tmavo zelený list s podielom tipsov. Po zaliatí nám dáva čaj zelenožltý nálev stredne silnej, charakteristicky trávovej, ľahko kvetovej, mierne sladkastej chuti. Pre cenovú dostupnosť som sa rozhodol tento 357g čajový koláč porcovať po 50g, aby ho mal možnosť ochutnať každý milovník čaju. Tento čaj odporúčam pre ľudí čo už majú skúsenosť s pitím Sheng Pu-Erhov, zároveň odporúčam ho pripravovať v gaiwane viacnálevovým spôsobom, po cca 20-30sec.  8,20/50g



Sheng Bing Cha z pohoria Yi Wu ročník 2006 (357g)

Čaj z preslavenej čajovej továrne so zeleným znakom čaju. Tento čaj je spracovaný podľa receptúry 8581 z roku 1985. Listy na neho boli zbierané a zároveň aj spracované v roku 2006. Listy pochádzajú zo záhrad v Xi Shuang Ban Na.

Na čaji ale aj na tmavom výluhu je už vidieť že jeho prirodzená fermentácia pokročila ďaleko, ale v chuti nájdete nezameniteľnú zmes Shengových tónov so sladkastou trávnato-bylinnou dochuťou ale aj spodne tóny, ako by vlhkejšieho skladovania v určitom období jeho zrenia.

Pre cenovú dostupnosť som sa rozhodol tento 357g čajový koláč porcovať po 50g, aby ho mal možnosť ochutnať každý milovník čaju. Tento čaj odporúčam pre ľudí čo už majú skúsenosť s pitím Sheng Pu-Erhov, zároveň odporúčam ho pripravovať v gaiwane viacnálevovým spôsobom, po cca 20-30sec. 15,50/50g


BYLINNÉ A INÉ 


Jiaogulan (ženšen päťlistý)

- Jiaogulan je pestovaný v horách juhozápadnej Číny po tisíce rokov, je to divoká bylina, ktorá sa konzumuje ako čaj alebo sa pridáva aj do polievok. Predpokladá sa, že Jiaogulan má veľa vlastností podobných ženšenu a údajne má takmer trikrát viac saponínov (gypenozidov) ako Panax ženšen.

Jiaogulan môžete pripraviť klasicky jednonálevovo, kedy jednu guličku dáte na 0,5l vody a necháte lúhovať 5-10 min, alebo kľudne necháte jiogulan vhodený vo vode počas celého pitia.

Rovnako ho môžete pripravovať aj ako zelený čaj, pu-erh alebo oolong. jednu guličku na 100 ml varného zariadenia (gaiwan alebo cha hai). Použite pramenitú vodu 85-90c a raz krátko umyte, aby ste aktivovali Jiaogulan. Pite po sebe nasledujúce výluhy. Každým ďalším lúhovaním môžete čas lúhovania zvyšovať o niekoľko sekúnd.  6/50g

Opatrnosť by si mali dať ľudia ktorý užívajú lieky potláčajúce imunitný systém a aj ľudia užívajúci lieky na riedenie krvi pretože Jiogulan môže tieto lieky zosilovať presne tak, ako aj klasický ženšen.


YERBA MATE

Listy cezmíny paraguajskej obsahujú až dve percentá kofeínu , triesloviny , teofylín , silice, vitamíny A, B a C a ďalšie látky. Odvar z listov má posilňujúce účinky na nervový systém, odstraňuje únavu, užíva sa pre posilnenie imunity a jeho antioxidačné účinky spomaľujú starnutie. Je aj výborným prostriedkom na detoxikáciu organizmu, potláča pocit hladu a je teda vhodným doplnkom pri redukčných diétach, podporuje trávenie a má diuretické účinky.

2,50/50g



Mladé výhonky Bambusu

- Bambus má ťažko popísatelnú chuť na ktorú keď si zvyknete tak sa určite stane vaším favoritom. Dá sa po vylúhovaní zaliať znova a zároveň sa dá pripravovať aj v konvičke alebo gaiwane 30s lúhovaniami na viac krát 4,20€/50g


Rooibos SUPERGRADE /BIO 

- Skvelá Africká bylina pripomínajúca dlhú trávu plná stopových prvkov a minerálov v BIO kvalite vynikajúci nápoj na večerné rozjímanie pri knihe. Vhodné aj pre malé deti a novorodencou. Nálev je červenej farby a chuť veľmi typická herbálna. Konkrétne tento je organic a v najlepšej možnej zohnatelnej kvalite 4,10€/50g


Rooibos Zelený SUPERGRADE /BIO

- Rooibos ktorý neprešiel fermentáciou a je vo svojej pôvodnej zelenej (nie je to zelený čaj)  forme a zároveň tiež v BIO kvalite a v najvyššej možnej triede. 4,10€/50g


Ibištek 

- vysoký obsah vitamínu C a skvelá osviežujúca kyselkavá chuť. vhodné ako dopĺňanie pitného režimu. 2,70€/50g 


VYPREDANÉ

Púčiky ruže

- Veľmi príjemný kvetinový nálev a relax navodzujúca vôňa i chuť kvetov ruže, je super spoločníkom na večer strávený pri knihe, alebo iba príjemné nič nerobenie po náročnom dni. 2,90€/50g 


Momentalne vypredaný

Kvety chryzantém

- Príjemná vôňa kvetov, svetlý výluh. Ukľudňuje nervy, čistí krv a krvný obeh a tradičná čínska medicína ju používa pre udržanie zdravej hladiny cholesterolu, normálneho krvného tlaku a na zlepšenie krvného obehu. odporúča sa piť z priehľadného pohára pretože sa v Číne vraví že pôžitok z pozerania na tieto kvety počas lúhovania, je ďalším benefitom tohoto čaju a liekom po ťažkom dni. 7€/50g

PRÍSLUŠENSTVO NA PRÍPRAVU ČAJU

NOVINKA YiXing konvička 220 ml

Tradičná čínska konvička na čaj z pálenej hliny. Konvička je neglazovaná, čižeje vhodná na prípravu jedného druhu čaju ako napriklad Pu-Erh, kedy keramika do seba postupne nasáva pripravovaný čaj a časom sa "začajuje" a získa svojské vlastnosti ktoré sa odzrkadlia na chuti čaju v nej pripravovanom. Cenovo je pomerne dosť dostupná, nakoľko YiXing konvičky sa bežne pohybujú v cenách okolo stoviek eur.

46,70


Gaiwan / Zhong Biely porcelán 100ml

Termín gaiwan (蓋碗) v preklade z mandarinčiny znamená "misa s vekom". V kantončine sa nazíva Cha Zhong.

Je určený pre všetky druhy čaju tradičným spôsob prípravy viacnálevovo, zvaný Gong Fu.

12€


Gaiwan / Zhong sklo 150ml

Výhodou tohto gaiwanu, je že môžete sledovať lístky, ako sa rozvíjajú počas lúhovania.

Tým že má tenké steny je vhodný pre čaje ktoré sa pripravujú s nižšou teplotou vody, ako napríklad zelený, biely, oolong.

Je určený pre prípravu tradičným spôsob viacnálevovo, zvaný Gong Fu.

11€


List stromu Bódhi

Prírodné sitko na čaj vyrobené z listu stromu Bódhi. Traduje sa že pod stromom Bódhi vošiel Budha do Nirvány preto sa stromu hovorí aj  Strom osvietenia či Strom prebudenia.

List v tomto prípade slúži ako prelievacie sitko, kedy má za úlohu zachytiť najdrobnejšie čiastočky čajových listov, aby sa už ďalej nemohli lúhovať v preliatom čaji a tak meniť jeho chuť.

2,80€


Zlievka hranatá Gong Dao Bei (sklo)


Táto elegantná hranatá zlievka je určená na zlievanie už vyluhovaného čaju. Je to kôli tomu, že sa oddelia pri zlievani cez sitko drobné časti čajových listov a je zliaty čistý výluh.

Zároveň v gaiwane alebo konvičke, keď sa lúhuje čaj, tak v okolí listov býva najviac hutný výluh. Zliatím do zlievky a nasledovným rozlievaním z nej do čajových mištičiek, sa zaistí v každej miske rovnaká hutnosť výluhu.

Ďalej sa používa na posudzovanie sily vyluhovania podla farby v jednotlivých nálevoch.

Ďalej sa zlievka používa aj na ochladenie vody pri zalievaní čajov s nižšou teplotou vody ako je vriaca.

13€


Zlievka Gong Dao Bei (sklo)

Zlievka je určená na zlievanie už vyluhovaného čaju. Je to kôli tomu, že sa oddelia pri zlievani cez sitko drobné časti čajových listov a je zliaty čistý výluh.

Zároveň v gaiwane alebo konvičke, keď sa lúhuje čaj, tak v okolí listov býva najviac hutný výluh. Zliatím do zlievky a nasledovným rozlievaním z nej do čajových mištičiek, sa zaistí v každej miske rovnaká hutnosť výluhu.

Ďalej sa používa na posudzovanie sily vyluhovania podla farby v jednotlivých nálevoch.

Ďalej sa zlievka používa aj na ochladenie vody pri zalievaní čajov s nižšou teplotou vody ako je vriaca.

14€


NOVINKA Ihlica na Pu-Erh

Táto ihlica slúži na vylamovanie čajových listov zo zalisovaných čajov. Je to neoddeliteľná súčasť výbavy milovníkov Pu-Erhov. Ihlica má chrániaci šroubovací vrch.

dlžku má 17 cm a priemer 1,8 cm.

13,90€




Cha Dao bambusový set

Bambusový tradičný set na prípravu čaju spôsobom Gong Fu

15€