.

ZELENÝ ČAJ

ČÍNA:


Lung Ching / Dračia Studňa

- Legendárny zelený čaj "Dračia studňa". Tu ide o vyššiu a zároveň veľmi obľúbenú triedu tohto čaju.

Čaj má typické plocho lisované lístky a je pečlivo spracovaný, čo je pri Lung Chingu veľmi dôležité, aby sa docielila jeho tradičná vôňa a chuť.

11,20€/50g


Zhejiang Gou Qing z malej plantáže

- tento čaj dostal názov Gou Qing vďaka svojmu tvaru čo znamená "zelené háčiky". Konkrétne tento pochádza z menšej plantáže z oblasti Zhejiang kde sa nachádza aj slávny budhistický chrám DAFO.

Je zbieraný ručne, výhradne z malých lístkov, ktoré sa po zaliati krásne rozvinú a máte pocit ako by boli práve čerstvo odtrhnuté. Nálev je žltozelený, jemnej ovocnej chute bez trpkosti. Stredne dlhý príjemný aftertaste. 

6,80€/50g


JAPONSKO:


  Miyazaki Yabukita Sencha BIO/ORGANIC

Veľmi chutná trieda japonského tradičného zeleného čaju, ktorý má hutnú trávnatú vôňu suchých listov a príjemné trávnato-kvetovo-ovocné tóny s príjemnou sladkosťou v chuti. Veľmi svieži čaj a dá sa pripravovať aj macerovaním za studena.

9,96€/50g


Gyokuro Kyoto TOP TRIEDA BIO/ORGANIC

Vrcholová trieda japonského čaju Gyokuro.

Tento čaj bol pestovaný na zatienených plantážach v Japonsku vďaka čomu získava skvelé chuťové ale aj obsahové vlastnosti. Gyokuro sa vyrába z výberových čajových lístkov prvotriednej kvality s veľmi pečlivím spracovaním. Pri tomto čaji je list zbavený celej stonky a tým pádom vnikajú nalámané lístky čo je cieľom tohto jemného spracovania. Preto sa na zalievanie týchto lístkov používa aj voda o teplote medzi 50-70 stupňami. Chuť je vyvážená a lahodná s ľahkými trávnato-kvetovými tónmi.    17,90€/50g

ČIERNY ( ČERVENÝ) ČAJ


INDIA/NEPÁL: 

Assam FTGFOP1 Tippy CHARDWAR BIO/ORGANIC 

Skvelý čierny Assamský čaj. predstavte si najbežnejšiu chuť čierneho čaju, ktorú možno poznáte od babičky, alebo ešte zo škôlky. Celkom príjemná spomienka a tento chuťový základ má tento Assamský čaj. Pri tomto čaji je táto chuť povýšená o množstvo ďalších tónov, ktoré do vašej detskej spomienky, pridajú aj chuť ušlachtilosti a zrazu sedíte s poloúsmevom na perách a vychutnávate si čierny čaj s vyváženým spektrom chutí, kde môžete cítiť príjemnú zvieravosť typickú pre čierne čaje, ale zároveň aj ako by ovocno-medovité tóny a to cele v BIO Organickej kvalite.

cena: 3€/50g


odporúčam DARJEELING FIRST FLUSH SFTGFOP BIO/ORGANIC

Prvotriedny, minuloročný, Indický Darjeeling s krásnou vyváženou sviežou chuťou. Nenadarmo sa Darjeelingi označujú ako šampanské medzi čajmi.  cena: 9,20€/50g


  GOLDEN NEPAL skvelý na denné pitie

veľmi typický vysokohorský Nepálsky čaj chutovo velmi blízky celosvetovo najdrahším indickým čajom z Darjeelingu. cena: 5,80€/50g 


ČÍNA:


Čierny Tipsový Yunnanský čaj (Da Ye Zhong)

Veľmi chutný čierny čaj z Lincangu v Čínskej provincii Yunnan. Na jeho výrobu sú použité výhradne tippsy, čo znamená že sa ručne zbierajú iba vrchné lístky z veľkolistého kultivaru čajovníku.

Vôňa čaju je prekrásne pestrá až máte chuť ostať ovoniavať ešte nezaliate listy kde je cítiť príjemnú naturálnu vôňu premiešanú s tónmi medu.

Chuť nálevu je krásne vyvážená, jemná. Môžete v nej cítiť ako by kvety a medovitosť vo veľmi príjemnom pomere. Nenadarmo je označovaná táto trieda čierneho čaju ako Palácová, alebo aj ako Čaj Panovníkov.

cena: 10,38eur /50g


Rolovaný čierny čaj z jarného zberu

Jarný zber je veľmi chutný a výrazný. Tento čaj je zvaný ako Zlaté slimáčiky, pretože je zberaný vyhradne z prvého a druhého listu a na konci procesingu keď má list zlatistú farbu je zrolovaný a pripomína malých slimáčikov.

Chuť je príjemne vyvážená s naturálnymi sladkastými tónmi

cena: 6,70eur/50g

BIELY ČAJ: 


MOMENTÁLNE VYPREDANÉ

Kráľovský Pai Mu Tan

- Vysoká trieda tohto legendárneho čaju Pai Mu Tan "Biela Pivonka", právom nazývaná ako kráľovská.

Názov znamená Biela pivonka a je inšpirovaný legendou o víle rovnakého mena. Prvá zmienka o tejto odrode pochádza z roku 1922. Čaj sa zberá na začiatku jari, pochádza z tipsov s dvoma hornými mladými lístky, pokrytými jemným bielym páperím. Tie sa sušia na slnku. Čaj sa zalieva nepríliš tvrdou vodou s teplotou okolo 80 ° C, viacnálevovo. Výluh má svetlo jantárovú farbu a sladkastú, ľahko kvetinovou až orieškovú chuť, vzhľadom k nízkemu obsahu kofeínu sa hodí k celodennému pitiu. 11,20€/50g


ŽLTÝ ČAJ

Huang Da Cha

Žltý čaj Huang Da Cha je jedným z najznámejších čajov v provincii Anhui. Štandardom tohto žltého čaju je jeden púčik s dvoma alebo tromi listami, ktorý sa vyznačuje hnedožltými listami zmiešanými s listovými stopkami. Výrobný proces Huang Da Cha je prísne v súlade s výrobným procesom žltého čaju. Ale na rozdiel od bežného žltého čaju, ako je Huo Shan Huang Ya , tento Huang Da Cha bol silne pražený, čo mu dodáva bohatú vôňu. Nachuti je jemne cítiť ako by škoricu a jemné kremové tóny.

cena: 7 eur/50g

OOLONG

BOHYŇA MILOSRDENSTVA

Dobrá, cenovo dostupná, stredná trieda obľúbeného Čínskeho oolongu sviežej kvetnatej chuti. 5,90€/50g 

SHU PU-ERH

Momentalne vypredané

Shu Pu Erh z pohoria Ailao ročník 2015 koláč 357g

Tento čaj pochádza konkrétne z vysokohorských plantáží na hore Bang Lang. Listový materiál pochádza z čajových kríčkov v nadmorskej výške 1900 n/m

Vlašské oriešky a karamel. Tak sa dá popísať chuť tohto Pu Erhu. V chuti je poznať dobré skladovanie bez vlhkých tónov mokrej rašeliny. Tým pádom sa jeho chuť stáva príjemne prehľadnou so sladkastým aftertastom na jazyku.

cena 50g / 7,50 eur

Celý koláč 357g / 43 eur ( posledny kus )


Yunnanské Cha Tou ročník 2009

- Tieto ako by malé, utlačené listové zlepence, vznikajú pri procese fermentácie, kedy sa listy dajú na jednu veľkú kopu a nechávajú sa zrieť. Vplyvom tlaku na spodku kopy, vzniknú práve takéto malé zlepence listov pripomínajúce ako by malé nugetky. Na konci fermentácie sa volné lístky rozdelia od Cha Tou a putujú ďalej na spracovanie. Konkrétne tieto Cha Tou pochádzajú z Yunnanskej oblasti Simao. Chuť tohto čaju je ako by orechová s tónmi suchého dreva s príjemnou sladkastou dochuťou na jazyku. Zvládajú naozaj veľké množstvo nálevou. 9,50€/50g

Tu je testovacie video s viacnálevovou prípravou Pu-Erhu


Veľké Menghaiské Cha Tou ročník 2015

Cha Tou sú zlepence čajových lístkov, ktoré prirodzene vznikajú počas fermentácie v kopách čaju z ktorých vznikne po fermentácii Shu Pu Erh.

Lístky pochádzajú z čajových kríčkov. Cha Tou sú výborné na dlhšie čajovanie kedže sú pomerne tvrdé tak sa začnú naplno uvoľňovať po cca 3-4 náleve a vedia vydržať aj 10 a viac nálevov.

V chuti je cítit ušlachtilé sladkasté suché drevo.

Cena 7 eur / 50g


Cha Tou z pohoria Yi Wu ročník 2018 zo starších stromov

Toto Cha tou pochádza z preslávenej čajovej oblasti Yi Wu. Lístky boli zbierané ako mladé výhonky zo starších čajovníkových stromčekov a silnejšie fermentované v roku 2018. Ide o mix jarného a jesenného zberu. Napriek silnejšej fermentácii je chuťovo prehľadné a môžete si vychutnať tóny orieškov, dreva a sladkosti.

Cena 8 eur / 50g


Tmavý čaj Tibet kang zhuang ročník 2003

 -  Tieto tehly "Kang" sa vyrábajú v provincii Guizhou a S'-čchuan a potom sa posielajú do Tibetu. Tehly sú balené v dlhých (1 meter) bambusových košoch, asi 20 kusov na každú dĺžku. Tradične sa tieto nosili na chrbtoch šerpov alebo koní tisíce kilometrov. Nie je to tak dávno, čo čaje ako tento boli zákonným platidlom v tibetských oblastiach a dostávali sa za veno, atď...

Tento čaj sa v Tibete varí aj s jačím maslom, alebo sa do neho zvykne pridávať aj mlieko.

Dá sa pripravovať klasickým zaliatim vriacou vodou alebo viac nálevovo v gaiwane, kedy sa najprv iba preleje (omyje) vlažnou vodou a následne sa voda z gaiwanu vyleje a tak sa čaj aktivuje a ďalej sa už zalieva vrelou vodou na cca 20-30s.

odporúčam si skúsiť aj tradičný spôsob kedy sa cca 10g čaju povarí 10-150 min v 1 litri vody a následne ho necháte odstáť cca 3 hodiny, alebo cez noc a na druhy deň iba prihrejete. Týmto postupom sa ešte viac zvýrazní jeho chuť. 8,90€/50g


 12 ročné Mini Tuo Cha

- Mini Tuo pochádzajúce z čajovej provincie Yunnan z pohoria Wu Liang. Boli zberané a lisované v roku 2011. Mini Tuo Cha lisujú často krát z úlomkov listov ktoré vznikajú pri výrobe veľkých čajových koláčov. Chuť čaju je hutná zemitá s veľmi dobre čitateľnou guľatou sladko-drevnatou dochuťou s tonmi orieškov. 3,50/50g


Liu Bao Guangxi ročník 2001

Jeden z extrémne cenených čajov s veľmi svojskou, hutnou, zemitou chuťou.

"Liu Bao" sa doslovne prekladá ako "Šesť hradov", čo sa vzťahuje na pevnosti v konkrétnej časti Guangxi odkiaľ čaj pochádza. Čaj dostal tento názov podľa dedinky Liu Bao v provincii Guangxi v ktorej sa pôvodne začal vyrábať.

Liu Bao je jeden z najstarších spôsobov prípravy čaju, ktorý sa zachoval a pije sa dodnes. Je to vynikajúci príklad obchodných ciest, ktoré existovali pred mnohými rokmi, keď kočovníci z ďalekých miest záviseli od dodávok čaju z teplejších oblastí Číny. Fermentácia, ktorou čaj prechádzal, mu pomáhala prežiť dlhé cesty.

Podľa Tradičnej čínskej medicíny má Liu Bao výnimočné vlastnosti. Môže mať chladiace aj ohrievacie vlastnosti v závislosti od úrovne fermentácie. Liu Bao má za následok odstránenie prebytočného tepla a čistenie krvi. Zároveň ohrieva telo tým, že odstraňuje prebytočnú vlhkosť.

Skladovaný v košoch v horúcom a vlhkom Wuzhou (Guangxi) má tento čaj klasickú zemitú chuť orechov a hutné tóny starých vlhkých starých chrámov. V dochuti je citeľná aj jemná sladkosť a zvieravosť na jazyku. Nálev je hustý s bordovo-hnedým odtieňom.

Je skvelým pomocníkom po ťažkých mastných jedlách ale aj skvelým spoločníkom pri upršaných dňoch kedy si len otvorite okno dokorán a pomaly usrkávate zo svojho Liu Bao.

cena: 31,50 eur/50g

SHENG PU-ERH

Gu Shu Maocha z Yi Wu ročník 2019

Skvelý Gu Shu Sheng Pu-Erh z čajového pohoria Yi Wu. Listy pochádzajú zo starých čajovníkových stromov ktoré uvádzajú že majú v rozmedzí od 100 do 150 rokov.

Gu Shu resp. čaj zo starých čajovníkových stromov je vzácny a veľmi cenený v Číne a od toho sa odvíjajú aj často krát astronomické ceny zalisovaných koláčov. Zároveň vzniká aj veľa napodobenín týchto drahých čajov. Tento je pomerne cenovo dostupnejší vďaka tomu, že sú to ešte nezalisované listy, čím po zalisovaní do čajovych koláčov narastá znova cena, ktorá sa každým rokom skladovania a zrenia ešte zvyšuje. Vďaka tomu môžete ochutnať drahý čaj v cenovo dostupnejšej verzii.

Ako je zvykom u starších stromov listy púštajú pomalšie plne sa uvoľnia cca v treťom náleve. Chuť je pestrá kvetnatá s typickou zvieravosťou na jazyku a silným Cha Chi (energiou čaju)

cena: 26 eur/50g


 Mini Bing zo starých stromov ročník 2015 (10g)

Tento čaj odporúčam ľudom ktorí už majú skúsenosti so sheng pu-erhom a jeho chuťou, pretože iba tak budú vedieť dokonale oceniť tento mini Bing. Ide o zmes divokých starých čajovníkov (okolo 150 rokov) z Xi Gui. Veľké čajové koláče (357 g) sú z tejto oblasti zvyčajne extrémne drahé a práve preto vedia byť tieto malé zmiešané 10 g tablety dobrou voľbou, ako si vychutnávať, alebo len ochutnať naozaj skvelý Sheng Pu-Erh, bez toho že by ste museli brať hypotejku :). Z výluhu je cítiť pekná vyvážená ako by kvetinová vôňa a v ústach vám zostáva príjemná sladká dochuť. Tento čaj odporúčam pripravovať výhradne viacnálevovo v cca 30sec nálevoch v Gaiwane. Práve preto ho neodporúčam pre úplnych začiatočníkov v oblasti čaju a hlavne Sheng Pu-Erhov. 2,70€/1ks/10g






Sheng Pu-Erh z dedinky Bing Dao v pohorí Bu Lan ročník 2008 (357g)

Názov vysokohorskej dedinky Bing Dao znamená v preklade Ľadový ostrov. Pestovaniu a výrobe čaju sa v tejto oblasti venujú už niečo cez 500 rokov a táto oblasť je preslávená tým že tu rastú naozaj veľmi staré čajovníkové stromy. Ide ok valitný, dobre rolovaný, stredne dlhý, tmavo zelený list s podielom tipsov. Po zaliatí nám dáva čaj zelenožltý nálev stredne silnej, charakteristicky trávovej, ľahko kvetovej, mierne sladkastej chuti. Pre cenovú dostupnosť som sa rozhodol tento 357g čajový koláč porcovať po 50g, aby ho mal možnosť ochutnať každý milovník čaju. Tento čaj odporúčam pre ľudí čo už majú skúsenosť s pitím Sheng Pu-Erhov, zároveň odporúčam ho pripravovať v gaiwane viacnálevovým spôsobom, po cca 20-30sec. 8,20/50g

BYLINNÉ A INÉ 

Jiaogulan (ženšen päťlistý)

- Jiaogulan je pestovaný v horách juhozápadnej Číny po tisíce rokov, je to divoká bylina, ktorá sa konzumuje ako čaj alebo sa pridáva aj do polievok. Predpokladá sa, že Jiaogulan má veľa vlastností podobných ženšenu a údajne má takmer trikrát viac saponínov (gypenozidov) ako Panax ženšen.

Jiaogulan môžete pripraviť klasicky jednonálevovo, kedy jednu guličku dáte na 0,5l vody a necháte lúhovať 5-10 min, alebo kľudne necháte jiogulan vhodený vo vode počas celého pitia.

Rovnako ho môžete pripravovať aj ako zelený čaj, pu-erh alebo oolong. jednu guličku na 100 ml varného zariadenia (gaiwan alebo cha hai). Použite pramenitú vodu 85-90c a raz krátko umyte, aby ste aktivovali Jiaogulan. Pite po sebe nasledujúce výluhy. Každým ďalším lúhovaním môžete čas lúhovania zvyšovať o niekoľko sekúnd.  6,50€/50g

Opatrnosť by si mali dať ľudia ktorý užívajú lieky potláčajúce imunitný systém a aj ľudia užívajúci lieky na riedenie krvi pretože Jiogulan môže tieto lieky zosilovať presne tak, ako aj klasický ženšen.


MOMENTÁLNE VYPREDANÉ

Mladé výhonky Bambusu

- Bambus má ťažko popísatelnú chuť na ktorú keď si zvyknete tak sa určite stane vaším favoritom. Dá sa po vylúhovaní zaliať znova a zároveň sa dá pripravovať aj v konvičke alebo gaiwane 30s lúhovaniami na viac krát 4,20€/50g


MOMENTÁLNE VYPREDANÉ

Rooibos SUPERGRADE /BIO 

- Skvelá Africká bylina pripomínajúca dlhú trávu plná stopových prvkov a minerálov v BIO kvalite vynikajúci nápoj na večerné rozjímanie pri knihe. Vhodné aj pre malé deti a novorodencou. Nálev je červenej farby a chuť veľmi typická herbálna. Konkrétne tento je organic a v najlepšej možnej zohnatelnej kvalite 4,10€/50g


MOMENTÁLNE VYPREDANÉ

Rooibos Zelený SUPERGRADE /BIO

- Rooibos ktorý neprešiel fermentáciou a je vo svojej pôvodnej zelenej (nie je to zelený čaj)  forme a zároveň tiež v BIO kvalite a v najvyššej možnej triede. 4,10€/50g


MOMENTÁLNE VYPREDANÉ

Ibištek 

- vysoký obsah vitamínu C a skvelá osviežujúca kyselkavá chuť. vhodné ako dopĺňanie pitného režimu. 2,70€/50g 


MOMENTÁLNE VYPREDANÉ

Púčiky ruže

- Veľmi príjemný kvetinový nálev a relax navodzujúca vôňa i chuť kvetov ruže, je super spoločníkom na večer strávený pri knihe, alebo iba príjemné nič nerobenie po náročnom dni. 7,50€/50g 


Kvety chryzantém

- Príjemná vôňa kvetov, svetlý výluh. Ukľudňuje nervy, čistí krv a krvný obeh a tradičná čínska medicína ju používa pre udržanie zdravej hladiny cholesterolu, normálneho krvného tlaku a na zlepšenie krvného obehu. odporúča sa piť z priehľadného pohára pretože sa v Číne vraví že pôžitok z pozerania na tieto kvety počas lúhovania, je ďalším benefitom tohoto čaju a liekom po ťažkom dni. 9,20€/50g

PRÍSLUŠENSTVO NA PRÍPRAVU ČAJU

YiXing konvička 220 ml

Tradičná čínska konvička na čaj z pálenej hliny. Konvička je neglazovaná, čižeje vhodná na prípravu jedného druhu čaju ako napriklad Pu-Erh, kedy keramika do seba postupne nasáva pripravovaný čaj a časom sa "začajuje" a získa svojské vlastnosti ktoré sa odzrkadlia na chuti čaju v nej pripravovanom. Cenovo je pomerne dosť dostupná, nakoľko YiXing konvičky sa bežne pohybujú v cenách okolo stoviek eur.

46,70


Gaiwan / Zhong Biely porcelán 100ml

Termín gaiwan (蓋碗) v preklade z mandarinčiny znamená "misa s vekom". V kantončine sa nazíva Cha Zhong.

Je určený pre všetky druhy čaju tradičným spôsob prípravy viacnálevovo, zvaný Gong Fu.

12€


Gaiwan / Zhong sklo 150ml

Výhodou tohto gaiwanu, je že môžete sledovať lístky, ako sa rozvíjajú počas lúhovania.

Tým že má tenké steny je vhodný pre čaje ktoré sa pripravujú s nižšou teplotou vody, ako napríklad zelený, biely, oolong.

Je určený pre prípravu tradičným spôsob viacnálevovo, zvaný Gong Fu.

11€


List stromu Bódhi

Prírodné sitko na čaj vyrobené z listu stromu Bódhi. Traduje sa že pod stromom Bódhi vošiel Budha do Nirvány preto sa stromu hovorí aj  Strom osvietenia či Strom prebudenia.

List v tomto prípade slúži ako prelievacie sitko, kedy má za úlohu zachytiť najdrobnejšie čiastočky čajových listov, aby sa už ďalej nemohli lúhovať v preliatom čaji a tak meniť jeho chuť.

2,80€


Zlievka hranatá Gong Dao Bei (sklo)


Táto elegantná hranatá zlievka je určená na zlievanie už vyluhovaného čaju. Je to kôli tomu, že sa oddelia pri zlievani cez sitko drobné časti čajových listov a je zliaty čistý výluh.

Zároveň v gaiwane alebo konvičke, keď sa lúhuje čaj, tak v okolí listov býva najviac hutný výluh. Zliatím do zlievky a nasledovným rozlievaním z nej do čajových mištičiek, sa zaistí v každej miske rovnaká hutnosť výluhu.

Ďalej sa používa na posudzovanie sily vyluhovania podla farby v jednotlivých nálevoch.

Ďalej sa zlievka používa aj na ochladenie vody pri zalievaní čajov s nižšou teplotou vody ako je vriaca.

13€



NOVINKA Ihlica na Pu-Erh

Táto ihlica slúži na vylamovanie čajových listov zo zalisovaných čajov. Je to neoddeliteľná súčasť výbavy milovníkov Pu-Erhov. Ihlica má chrániaci šroubovací vrch.

dlžku má 17 cm a priemer 1,8 cm.

13,90€




Cha Dao bambusový set

Bambusový tradičný set na prípravu čaju spôsobom Gong Fu

15€