Slávny druh čaju Pu-Erh

Pu-erh je pestovaný hlavne v čínskej preslávenej čajovej provincii Yunnan. Pu-erh sa vyrába skoro výhradne z veľkých listov čajovníka. Celkovo to je čaj ktorý vytvára neustále dohady a ošiaľ medzi čajomilcami či už je to kôli spracovaniu, zdravotným účinkom, správnemu skladovaniu a zreniu, alebo pravosti, pretože je to zároveň jeden z najviac falšovaných druhov čaju nakoľko cena niektorých ročníkov od konkrétnych spracovateľov sa môže šplhať až do astronomických výšok. Každopádne tento čaj si zaslúži vašu pozornosť a stojí za ochutnanie. K pomalým, malým dúškom tohoto čaju si môžete v tomto článku o ňom prečítať niečo viac.


PU-ERH A NAŠE ZDRAVIE

V komerčných článkoch distributérov Puerhu môžete nájsť úžasné informácie o tom že puerh je zázračný a lieči snáď všetko od rakoviny po bolavý chrbát, magicky z neho schudnete a nemusíte pohnúť ani prstom a podobne. Tu sa zastavíme a prejdeme k faktom. 

V čaji puerh boli objavené prírodné antibiotiká, takže pri pití vo väčšom množstve môže mať lepšie účinky na priebeh chorôb ako bežný čaj. Práve vďaka tomu dostal aj prezývku čínsky penicilín. 

Znižuje hladinu cholesterolu. Pokusmi sa zistilo, že kým veľa čajov znižuje hladinu cholesterolu vo všeobecnosti - teda, okrem hladiny toho "zlého cholesterolu" - LDL, znížia aj hladinu "dobrého cholesterolu" - HDL, v laboratoriu sa zistilo Pu Erh znižuje hladinu LDL a hladina dobrého HDL cholesterolu sa zvýšila.

Puerh je ideálnym pomocníkom trávenia po ťažkých mastných jedlách. Všeobecne podporuje trávenie a tvorbu štiav

Nazýva sa aj liekom na opicu. Vie postaviť na nohy po tom ako ste to prehnali s alkoholom a výrazne skrátiť čas kedy sa dostávate z alkoholovej opice. 

Zatiaľ žiadna štúdia priamo nepreukázala že by priamo pôsobil na rakovinu ale treba spomenúť že viacero štúdií zameraných na tento jeho účinok stále prebieha a karta sa môže, ale aj nemusí obrátiť. No zatiaľ budeme tvrdiť že priami účinok na liečbu rakoviny nemá, lebo nieje preukázaný. Zároveň ale jeho detoxikačné účinky sú overené pretože stimuluje pečeň a obličky a tým pádom aj vyplavovanie odpadových látok z tela. 


ZÁKLADNÉ DRUHY ČAJU PU-ERH

Sheng Pu-erh (zelený, surový pu-erh) 

Hneď v úvode vás upozorním že zelený puerh si nemýľte so zeleným čajom je to úplne niečo iné aj keď je zeleného charakteru.  Je to čaj na starnutie kedy v ňom prebieha počas rokov prirodzená fermentácia, preto sa nazýva aj surový pu-erh. Má veľmi sviežu vôňu a výraznú až horkastú chuť s príjemne sladkou dochuťou. Počas toho ako rokmi prechádza prirodzenou fermentáciou sa mení aj jeho chuť. Časom sa výrazne horkasté tóny zaobľujú, prechádzajú až do akoby slivkových chutí a aj napokon tie sa znova úplne premenia postupným starnutím a práve na výslednej chuti starších sheng pu-erhov sa dá z chuti poznať skladovanie ktoré sa na fermentácii najvýraznejšie podpíše. 

Shu Pu-erh (tmavý, zrelý pu-erh) 

 Pu-erh spracovaný umelou zrýchlenou fermentáciou ktorá prebieha niečo medzi 40 dňami až 3 mesiacmi. Má veľmi zemitú vôňu a je to jemnejší čaj so silnou textúrou. V dôsledku fermentačného procesu majú listy skutočne červenohnedú farbu. Tento druh čaju sa taktiež používa na skladovanie a starnutie ale k jeho zmenám prichádza oveľa rýchlejšie ako sheng pu-erhu. V prvom momente sa zbaví výraznej chuti spôsobenej umelou fermentáciou a v prípade vyváženého skladovania prejde do jemnejšej chuťovo prehľadnej ľahko zemitej, kde sú cítiť mach, staré drevo, starý les. Ak skladovanie prebieha vo vlhkejšom prostredí spektrum chutí sa zmenšuje a prevláda výrazná zemitosť, až chuť ako by starej pivnice ktorá je práve u niektorých čajomilcov tiež veľmi obľúbená.  


NAJČASTEJŠIE FORMY 
BALENIA PU-ERHU
 


Sypaný  

Sypaný Pu-erh je jedna z najčastejších foriem hlavne tmavého puerhu s ktorou sa v našich končinách máte možnosť stretnúť. Pri tmavom puerhy ak je moc čerstvý môže byt prítomná ako by rybacia chuť. Tá je spôsobená práve umelou zrýchlenou fermentáciou a časom úplne zaniká a začnú prevažovať iné chuťové tóny čaju. 


Bing Cha 饼茶 (koláč, disk)  

Puerh pod tlakom zalisovaný do okrúhleho, plochého tvaru pripomínajúc koláč alebo disk, ktorého váha sa pohybuje od 100 g do 5 kg vo výnimočných prípadoch aj viac, pričom najbežnejšími váhami sú 357 g a 500 g. Tie sa ďalej balia väčšinou do veľkých listov bambusu po 7 kusov koláčov a takéto balenie sa nazýva Tong. Práve pre to sa lisujú už od pradávna najčastejšie do 357g koláčov pretože tak má Tong so siedmimi kusmi 2,5 kg. 


Zhuan Cha 砖茶 (tehla) 

Puerh zalisovaný do obdĺžnikového bloku čaju, zvyčajne vo veľkostiach 100 g, 250 g, 500 g a 1 000 g. Zhuancha je tradičný tvar a začal sa používať pre jednoduchú prepravu po dávnej čajovej trase v dobe koní a karaván. 


Tuo Cha 沱茶 (hniezdo, miska)

Lístky čaju zalisované do tvaru pripomínajúceho hniezdo alebo misku, ktorého veľkosť sa pohybuje od 3 g do 3 kg vo výnimočných prípadoch aj viac, pričom najbežnejšie sú 100 g a 250 g . V dávnych dobách mohli mať tuocha ešte navyše dieru cez stred, aby ich bolo možné ľahšie prevliecť na lano a ľahko ich prepravovať. 


Mini Tuo Cha

Toto je vlastne zmenšenina Tuo Cha v malých gramážach od 3 g až 10 g kedy sa cele mini Tuo zalieva vodou a pripravuje sa nálev. Je to ideálna forma na cesty ale aj pre tých ktorím sa nechce vážiť čaj. Mini tuo sú často krát vyrábané z úlomkov čajových listov ktoré vznikajú pri výrobe veľkých BingCha ale nemusí to byť vždy pravidlom.