Základné druhy pravých čajov

Čaj je nápoj získavaný lúhovaním čajovníkových listov vo vode. V našich končinách sú nesprávne čajom označované aj bylinné výluhy. Po správnosti by sa názvom čaj mal označovať iba nápoj z rastliny čajovníku z čelade Cammelia. Existujú dva hlavné poddruhy používané pre výrobu čaju: Camellia sinensis var. sinensis (Čínsky a japonský čaj), Camellia sinensis var. assamica (Indický čaj).  Čajovník je vždyzelený ker. Dnes už sa čajovníky pestujú v trópoch, subtrópoch a v teplých krajinách mierneho pásma celého sveta. To čo určuje tak obrovské množstvo a chuťovú pestrosť čaju aj keď jeho listy pochádzajú z jednej rastliny, je čas zberu ( jarný, letný, jesenný a zimný zber), druh použitých listov (mladé ešte nerozvinuté vrchné listy, rozvinuté mladé listy, staršie listy, listy zo starých stromov čajovníku ktorých vek sa pohybuje od 100 do 600 rokov ). Ďalej sa na chuti podpisuje spôsob spracovania týchto listov kedy sa priamo sušia po zbere na slnku na výsledný čaj alebo sa poškodzujú listy aby v kombinácii so vzduchom nastala oxidácia ktorá sa stopne tepelným opracovaním listov a podľa jej dĺžky a rozsahu sa taktiež výrazne mení chuť čaju. Pri niektorých druhoch sa k tomu celému ešte pridá aj fermentácia či už prirodzená alebo aj umelo vytvorená a urýchlená. 

Biely čaj

Biely čaj sa zbiera skoro na jar, keď sú lístky pokryté hodvábnym bielym chmeľom, a z toho teda zrejme aj názov "biely čaj". Tento jemný typ čaju nesie príjemnú sladkastú chuť a veľmi svetlú farbu nálevu. Na prípravu sa zbierajú väčšinou vrchné ešte nerozvinuté lístky s jemnými chĺpkami, ktoré sa už iba minimálne spracujú. V podstate ide o tú najpôvodnejšiu formu spracovania čaju. Vrámci obsahu látok, je na tom biely čaj zhruba rovnako ako zelený. 


Spracovanie bieleho čaju:

Čerstvý čajový listzvädnutiesušenie (sušenie vzduchom, sušenie na slnku alebo mechanické sušenie) → biely čaj  


Pravidelné pitie Bieleho čaju môže osviežiť a detoxikovať telo vďaka vysokému obsahu antioxidantov ktoré sa v ňom nachádzajú. Štúdie tiež potvrdili, že biele čaje znižujú hladinu cholesterolu a znižujú riziko kardiovaskulárnych chorôb. Hladiny kofeínu z bieleho čaju sú zvyčajne iba 1% z hodnoty šálku kávy, a preto sa môžu konzumovať niekoľkokrát denne a dokonca aj večer. Taktiež je vynikajúci po jedle ako pomocník pri trávení. 


Zelený čaj

Existuje naozaj veľké množstvo druhov zeleného čaju, ktoré sa líšia v závislosti od použitej odrody čajovníku, podmienok pestovania, spracovania listov a ročnom období zberu. Presne toto všetko sa podpisuje na výslednej chuti čaju. Chuťovo sa pohybujú od sviežo trávnatých, cez kvetnaté a ovocné tóny, až po chuť tekvicových semienok. Pri niektorých druhoch sa vysádzajú na plantáže dokonca aj ovocné stromčeky ktoré sa taktiež podpisujú pod výsledný charakter čajových listov. 


Spracovanie zeleného čaju: 

Čerstvý čajový listtriedenie listov →  zvädnutie listov (nemusí byť vždy) → praženie na vrelej panvici → váľanie a tvarovanie listov → sušenie  → ZELENÝ ČAJ



Oolong

Váš text začína práve tu. Kliknite sem a môžete začať písať. Quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit sed quia consequuntur magni dolores.


Spracovanie čaju oolong:  

Čerstvý čajový listtriedenie listov → zvädnutie listov →  poškodzovanie listov (pretriasanie v košoch) → krátka oxidácia listov → praženie na vrelej panvici (zastavenie oxidácie) → sušenie ČAJ OOLONG


Čierny čaj

Váš text začína práve tu. Kliknite sem a môžete začať písať. Quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit sed quia consequuntur magni dolores.


Spracovanie zeleného čaju:  

Čerstvý čajový listtriedenie listovzvädnutie listov → poškodzovanie listov (Rolovanie poprípade sekanie listov) → Plná oxidácia listov → sušenie (často krát nad ohňom) → ČIERNY ČAJ 


Pu-Erh

Váš text začína práve tu. Kliknite sem a môžete začať písať. Quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit sed quia consequuntur magni dolores.


Spracovanie zeleného čaju:  

Čerstvý čajový listtriedenie listovzvädnutie listov (nemusí byť vždy) → praženie na vrelej panviciváľanie a tvarovanie listovsušenieZELENÝ ČAJ